Beeldjes

Soms worden er beeldjes van dieren of godheden gevonden in inheems-Romeinse nederzettingen. Aangenomen wordt dat deze beeldjes voor religieuze doeleinden werden gebruikt, al is dat meestal niet te bewijzen. Wel is bekend dat de Romeinen Germaanse godheden gelijkstelden aan Romeinse goden (de zogeheten 'Interpretatio Romana') zodat vreemde volkeren het Romeinse godendom sneller zouden accepteren. 

We weten meestal wel de naam van de Romeinse godheid, maar helaas is de inheemse naam vaak niet meer te achterhalen.

Everzwijn

Klik om de afbeelding te vergroten

De everzwijn was bij de Germanen het symbool voor kracht, moed en vruchtbaarheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat men juist dit dier uitkoos om deze -voor Germanen onontbeerlijke- eigenschappen uit te beelden.

De everzwijn is zeer plastisch uitgebeeld en is als het ware in een voorwaartse sprong 'bevroren'. Het is vermoedelijk vervaardigd in Gallië en heeft mogelijk gediend als helmteken.

Door op de afbeelding te klikken kunt u het beeldje virtueel laten ronddraaien en van alle kanten bekijken. Het laden hiervan kan, indien u over een langzame verbinding beschikt, even duren.

Breedte: 12 centimeter

   
Minerva
Klik om de afbeelding te vergroten Minerva, dochter van Jupiter, was de godin van wijsheid en wetenschap die heerste over de handel en nijverheid van Rome. De godin beschermde ook schrijvers, dokters, onderwijzers en handwerklieden. 

Minerva is afgeleid van de Griekse Pallas Athene, die in volle wapenuitrusting uit het hoofd van haar vader Zeus zou zijn geboren. De helm herinnert nog aan de Griekse oorsprong van Minerva. Later werd zij een oorlogsgodin.

Helaas is het beeldje incompleet. In haar rechterarm hield zij oorspronkelijk een speer, terwijl ze met haar linkerhand op een schild leunde.

Hoogte: 9,5 centimeter

Terug naar de vorige pagina