Glas

Hoewel glas als vondstcategorie in de meeste inheems-Romeinse nederzettingen heel zeldzaam is of vaak helemaal niet voorkomt, mag Didam rijk aan glasvondsten worden genoemd. Op de Kollenburg zijn minimaal honderdveertig scherven van minimaal vijftig stuks gebruiksglas uit voornamelijk de laat-Romeinse tijd aangetroffen. 

Deze vondsten geven meer inzicht in de drinkgewoonten van de bewoners van de nederzetting, en kunnen ondersteunende informatie bieden bij de datering van de bewoningsactiviteiten op de Kollenburg.

Zoals gebruikelijk voor de gevorderde laat-Romeinse tijd blijft het arsenaal aan glaswerk beperkt tot bekers, kommetjes en enkele schaaltjes. De kwaliteit van het glas is meestal slecht doordat de glasmassa vaak vele min of meer grote blaasjes en/of verontreinigingen bevat. De kleur van het glas varieert van lichtgroen tot geelgroen of olijfgroen, heel soms komen iets blauwige tinten voor.

Naast fragmenten van glazen drinkgerei werden er ook glazen kralen gevonden.

De glasvondsten worden momenteel bewerkt door de archeologie-student Ivo Hermsen. De determinaties van de onderstaande vondsten zijn ook door hem verzorgd.

Glazen beker
Klik op de vondst om deze te vergroten Deze vondst werd slechts incompleet en in fragmenten teruggevonden in de "glasbak". Het is een dikwandige conische beker van groen olijfkleurig glas met kleine blaasjes en enkele donkere vervuilingsdeeltjes. Het is aan de bovenzijde versierd met opgelegde spiraaldraden, aan de onderzijde met lussen.

De totale (gereconstrueerde) hoogte zal zo'n 21 centimeter zijn geweest, met een randdiameter van 8 centimeter. Het kan gedateerd worden van 400 tot 450 na Christus.

 
Fragment van een glazen schaal
 
Klik op de vondst om deze te vergroten Dit is een fragment van een zgn. "Helle-cup" (type Krefeld-Gellep 238). Dit bijzondere glas is rondom versierd met uitgeknepen ribben. De breedste wanddiameter van dit stuk is ca. 10 cm. De datering ligt tussen 375-450 na Christus.

Klik op de afbeelding voor een vergroting en een reconstructietekening van het complete voorwerp. Tekening: Ivo Hermsen

 
Glazen kraal
Klik op de vondst om deze te vergroten Een complete middelgrote ringvormige kraal, type Koch I/M. Het is vervaardigd van schijnbaar zwart, nagenoeg opaak zeer donkergroen glas met een eenvoudige opaakrode golfband. In de meeste gevallen is dit soort zwarte kralen met een witte of gele golfband versierd, minder vaak met een rode, groene of blauwe.

In het Vrije GermaniŽ schijnen dit soort kralen incidenteel in de (tweede helft van de) 4e eeuw voor te komen. Zij dateren echter hoofdzakelijk uit de 5e eeuw en het begin van de 6e eeuw na Christus.

Buitendiameter 14 mm. Hoogte 5,5 mm. Diameter gat 6,5 mm.

 

Terug naar de vorige pagina