Liemers Verleden Archieven Historische kaarten Wehl

Historische kaarten Wehl

De voor het eerst in kleur gepubliceerde onderdelen van de atlas uit 1735 betreffen van links naar rechts: de dorpskern van Wehl, de heerlijkheidsmolen aan de Beekseweg en het goed Broekhuizen ten noorden van het dorp Wehl.
 
Klik op de kaart om deze uit te vergroten
De dorpskern van Wehl
Klik op de kaart om deze uit te vergroten
De heerlijkheidsmolen
Klik op de kaart om deze uit te vergroten
Broekhuizen

De dorpskern van Wehl

De kern van het dorp Wehl zag er tweehonderdvijftig jaar geleden niet veel anders uit dan tegenwoordig. De R.K. Martinuskerk bepaalde het beeld van het centrum. Ook het wegenpatroon is sindsdien niet veel veranderd.

De heerlijkheidsmolen
De standerdmolen aan de Beekseweg, ter hoogte van de huidige nummers 8-10, behoorde tot de bezittingen van de heer van Wehl. Volgens oude akten stond er op deze plek in 1467 al een molen. Toen de atlas in 1735 werd gemaakt, was er zelfs sprake van twee molens; de oude standerdmolen en een olie- en rosmolen op de hoek van de huidige Hagelkruisweg en Beekseweg. In de nacht van 11 op 12 februari 1924 werd de grote standerdmolen in de as gelegd. De oorzaak van de brand heeft men nooit kunnen ophelderen. Het bijbehorende monumentale huis (op de plaats van de rosmolen) werd in de herfst van 1981 gesloopt.

Broekhuizen
Reeds in de dertiende eeuw bewoonde het vooraanstaande geslacht Van Broeckhuysen hier een donjon, een verdedigbare woontoren omgeven door water. Op een gegeven moment werd deze toren vervangen door een havesathe, die op het goed Camphuysen (bij Babberich) leek. Dit gebouw maakte rond 1866 plaats voor het huidige pand. Van een heus kasteel, zoals wel eens wordt verondersteld, is echter nooit sprake geweest.


Kaart van Wehl in 1865

Wehl anno 1865
Als u de kaart vergroot kunt u de kaart in alle details goed bekijken en bestuderen. U kunt zelfs een denkbeeldige wandeling maken in de gemeente Wehl anno 1865. Daarbij zult u merken dat veel wegen en boerderijen er ook nu nog zijn. Ook de hierboven genoemde molen en Broekhuizen zult u tegenkomen.

Terug naar de vorige pagina