Bijzonderheden

In didam zijn een aantal vondsten gedaan welke wel in de bovenstaande categorieën zouden passen, maar toch zo bijzonder zijn dat zij een eigen plek verdienen.

Dodecaëder
Klik op de vondst om deze te vergroten Het doel van dit voorwerp, dat slechts in een klein fragment aan ons is overgeleverd, is ondanks dat er in Nederland meerdere van gevonden zijn, nog steeds onbekend. Het complete voorwerp bestond uit twaalf vlakken van regelmatige vijfhoeken met op iedere hoek een knop. In het midden van elke vijfhoek zit een gat van een wisselende diameter.

Wat zou de functie van voorwerp geweest kunnen zijn? Verschillende onderzoekers hebben verschillende ideeën naar voren gebracht. Het zou de kop van een scepter zijn geweest, een soort dobbelsteen of een landmeetinstrument. Tegenwoordig gelooft men dat dit voorwerp heeft gediend voor het aan de hand van de zonnestand bepalen van de meest optimale zaaidata van zomer- en eventueel ook wintergraan. Het definitieve bewijs is echter nog niet geleverd. Zie ook het artikel Mysterie Romeinse Pentagon-dodecaëder ontsluierd? van G.M.C. Wagemans in Westerheem, tijdschrift voor de Nederlandse archeologie, nummer XLV-IV-1996.

Klik op de foto voor een vergroting en een reconstructietekening.

Diameter: 2,5 centimeter

 
Dobbelsteen 
Klik op de vondst om deze te vergroten Een bijzondere vondst van de Kollenburg is de aardewerken dobbelsteen. Het is een merkwaardig voorwerp vanwege het aantal ogen en de plaatsing daarvan (tweemaal één, tweemaal drie en tweemaal zeven, alle tegenover een zijde met dezelfde waarde liggend).

Wilt u meer weten over dit aparte voorwerp? Ivo Hermsen schreef er een artikel over.

Grootste lengte: 2 centimeter

 
Runderschedel 
Klik op de vondst om deze te vergroten Deze runderschedel werd aangetroffen in de vulling van een waterput, die na zijn levensduur als afvalput was gaan fungeren. Door de ligging onder de grondwaterspiegel en het zuurstofarme milieu is het goed bewaard gebleven. De put leverde vele (delen van) botten op.

De schedel is vooral bijzonder doordat goed zichtbaar is hoe het beest destijds is geslacht. De slager had maar liefst vijf bijlslagen nodig om het arme dier op de knieën te krijgen. De vier mislukte pogingen zijn goed zichtbaar. 

Vermoedelijke datering: derde t/m vierde eeuw na Christus.

Terug naar de vorige pagina