Geschiedenis van het pand Nieuwstraat 4 te Doesburg
Het Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg heeft zijn hoofdvestiging in het historische centrum van Doesburg. De studiezaal, de kantoorruimten en de archiefkluis hebben een plek gekregen op de begane grond van het pand Nieuwstraat 4. Het gebouw heeft een monumentale uitstraling. Bezoekers van de studiezaal stellen bij binnenkomst dan ook regelmatig vragen over de historie van het gebouw.
De geschiedenis van Nieuwstraat 4 begint in 1907. In dat jaar wordt begonnen met de bouw van een christelijke lagere school. Op de begane grond en op de eerste verdieping komen klaslokalen. De ruimte voor het gebouw wordt gebruikt als schoolplein. In de kantoorruimte van het archief hangt een foto van het schoolgebouw tijdens een pauze waarop spelende kinderen om het gebouw rennen. Een enkele maal horen wij nog van een bezoeker dat hij of zij vroeger les heeft gehad in ons gebouw.
De functie van het gebouw veranderde drastisch in 1960. De christelijke school maakte plaats voor de brandweer van de gemeente Doesburg. Na een grondige verbouwing werd het gebouw geschikt gemaakt als brandweerkazerne. Het streekarchivariaat beschikt over foto’s die laten zien dat waar zich nu de kantoorruimten van het archief bevinden, vroeger de grote blus- en ladderwagens stonden. Ook de sociale dienst had een ruimte op de benedenverdieping en boven waren kantoren ingericht voor gemeentewerken.
In 1993 wordt door de gemeenteraad besloten om het gebouw in te richten als stadsarchief. Het SALD beschikte tot die tijd over een ruimte in de kelders van het gemeentehuis; een ruimte die absoluut niet geschikt was als kantoor en studiezaal en zeker niet om archiefbescheiden te bewaren. In 1994 was de verbouwing voltooid en kon de verhuizing van de archiefstukken naar de nieuwe locatie beginnen; ruim 1000 strekkende meter archief en bibliotheek moesten verplaatst worden. Op 14 oktober 1994 werd de vestiging van het Streekarchivariaat aan de Nieuwstraat officieel geopend.
Momenteel is bij het SALD een kleine tentoonstelling te zien over de geschiedenis van het gebouw met foto’s uit verschillende perioden en originele bouwtekeningen. Het gebouw zelf is voor archiefbezoek geopend op donderdag. Jaarlijks is er op Open Monumentendag gelegenheid om de ruimten van het streekarchivariaat beter te bekijken.