De Betuweroute
De aanleg van de goederenspoorlijn begon in 1998. Bijna tien jaar later, op 16 juni 2007, vond de officiële opening plaats door koningin Beatrix en minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat). De Betuweroute verbindt de Rotterdamse haven met het Europese achterland en loopt vanaf de Maasvlakte in Rotterdam naar de Nederlands-Duitse grens bij Babberich. Het aantal treinen dat over de Betuweroute rijdt, wordt langzaam opgebouwd. In de eerste helft van 2009 reden er gemiddeld 175 treinen per week.
Het tracé in de gemeente Zevenaar heeft een lengte van ruim vijf kilometer. De spoorlijn begint in Zevenaar aan de westzijde bij de passage van de Groessenseweg en eindigt ten noorden van de kern van Babberich. Daar sluit hij aan op de spoorlijn Arnhem-Emmerich. Ten oosten van de bebouwde kom van Zevenaar is een wachtspoor (een spoor waar treinen tijdelijk kunnen wachten in verband met de passerende treinen). Dit is een onderdeel van de aansluiting van de Betuweroute op de spoorlijn tussen Zevenaar en de Duitse grens.
De aanleg van de Betuweroute zorgde voor de nodige veranderingen aan de infrastructuur van Zevenaar. Tussen de Methen en de Oud-Zevenaarseweg is een spoortunnel van 1500 meter gebouwd. De tunnel bestaat uit twee buizen met elk een spoor. Kroonprins Willem Alexander en prinses Maxima bezochten 19 september 2001 het Informatiecentrum Zevenaar aan de Spoorwegstraat en kregen daarna een rondleiding in de in aanbouw zijnde spoortunnel. De Babberichseweg-Ringbaan Oost werd met een viaduct in de vorm van een tuibrug over het tracé heen geleid. Deze tuibrug werd geopend op 22 augustus 2002 en is de Fergusonbrug genoemd naar de eerst gesneuvelde soldaat tijdens de bevrijding van Zevenaar in 1945. Op verschillende plaatsen in de gemeente zijn viaducten aangelegd om het verkeer over de Betuweroute te leiden. Tenslotte heeft men aan beide kanten van de Betuweroute geluidschermen geplaatst.
Bronnen
- Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Betuweroute ontwerp tracé besluit (Den Haag, 1996)
- Projectdirectie Betuweroute, Betuweroute in één oogopslag (Den Haag, 1998)
- De Gelderlander, 7 april 2001